Per 9a vegada, el dissabte 5 de juliol, es va celebrar la trobada de bestiari festiu i popular a Artesa de Lleida, juntament amb el 6è Festival d’Enceses de Catalunya. Dos actes units que fan de cada dissabte de Festa Major una diada plena de foc, música i germanor entre els amants de les bèsties i la cultura catalana.

Aquest any hi ha participat el següent bestiari:

• BORINOT DE FOC DEL VENDRELL (Baix Penedès)
• DRAC DE BELLVEI (Baix Penedès)
• BOUS DE FOC DE REUS (Baix Camp)
• EL SEXOT DE SANT CUGAT SESGARRIGUES (Alt Penedès)
• LO BOC DE VANDELLÓS (Baix Camp)
• VÍBRIA LLACUNALBA DE CANYELLES (Garraf)
• EL GRIU D’ARTESA DE LLEIDA (Segrià) com amfitrió.
En el Festival d’Enceses, únic a Catalunya, es persegueix que cada colla de bestiari tregui el màxim de les seves bèsties, combinant els efectes lluminosos i sonors de les enceses amb la música i el ball.

Aquesta diada única del foc va començar a 1/4 de 7 de la tarda amb la plantada de bèsties i trobada de totes les colles.

A les 7 de la tarda els trabucaires de Solsona van donar els trets de sortida a la festa i tot seguit els Flabiolaires de l’escola “els Til·lers” d’Artesa de Lleida, acompanyats del grup La Quartana, van omplir la plaça de música per despertar les bèsties i que cadascuna mostres el seu ball individual. D’aquesta manera s’anaven escalfant per cremar-ho tot a la nit. A 3/4 de 8 de la tarda, es va continuar escalfant l’ambient amb un gran correfoc fet pels més petits, els diablons del Griu i la colla de diables de Vandellós, acompanyats per la percussió de Festa’m tam i Kumbeva. Finalment per culminar la festa de la tarda es va fer una tabalada conjunta de les colles i la traca final per anunciar l’hora de sopar i poder agafar forces abans d’entrar a l’infern.

A 1/4 de 12 de la nit, ja amb la panxa plena i per no perdre el ritme, actuació introductòria del grup Möndo Loco.

En acabar, a 2/4 de 12 de la nit, s’inicia el 6è Festival d’Enceses de Catalunya. Hi ha l’apagada de llums. Comença la foscor i la música de tabals per anunciar l’arribada dels dimonis i l’obertura de les portes a l’infern. Tot seguit comença el correfoc amb els diables de Juneda, els Rojos de Junda. Un cop portat el foc al poble comencen a entrar les bèsties en acció, entren una a una a la plaça després de ser cridades pel seu nom i fan la primera encesa de benvinguda per fer-se veure. Un cop despertades les bèsties el director artístic Jordi Granell, interpretant el personatge Jordi Botero, presenta el festival i dóna la benvinguda a tots els participants i assistents. Tot seguit entra l’amfitrió, el Griu, i crema al mig de la plaça, per a reclamar el seu territori i donar també la benvinguda.

Seguidament les bèsties participants realitzen la segona encesa, on cadascuna llueix la seva música i ball propis, tot cremant pólvora. Mentre les bèsties descansen per la tercera i última encesa del concurs, els Rojos de Junda no deixen que s’apaguin les flames i continuen l’espectacle a la plaça. A continuació surt un altre cop cada bèstia a donar-ho tot davant del jurat, cremant com mai, ella sola.

Després es realitza un acte commemoratiu del Tricentenari (1714-2014), on el senyor Ferran Civit Martí, secretari nacional de l’ANC, llegeix un manifest, es toca els segadors, a càrrec del grup La Quartana, actuen els castellers de Solsona, els diables i es desplega una estelada gegant.

Un cop realitzat l’acte, surt el Griu acompanyat del Ceptrot per acomiadar-se, i finalment, surten totes les bèsties participants i cremen a l’hora com a bones germanes catalanes.

Per rematar la festa es fa una castell de focs i continuen tocant el grup Möndo Loco. Tot seguit es passa a l’entrega de premis i estatuetes després de la deliberació del jurat. El jurat ha esta format per:

• Sete Udina, de l’Agrupació del Bestiari
Festiu i Popular de Catalunya
• Marta Alòs, Delegada dels Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona
• Quim Gil, de la Pirotècnia Estalella
• Rosa Sarrà, de l’Agrupació Joventut Perafort
• Pere Puiggros, alcalde d’Artesa de Lleida
• Eva Sànchez, secretaria del Jurat
I aquest any el guanyador del 6è Festival d’Enceses de Catalunya ha estat el Drac de Bellvei. Moltes felicitats campió!

Finalment per celebrar-ho tot plegat hi ha l’actuació del grup Lax’n’busto.

Per acabar, només dir, que per aconseguir aquesta festa tant singular falta la participació i col·laboració de moltes persones, des de diables i colles de bestiari, fins a entitats i gent d’Artesa de Lleida i d’altres pobles que ajuden i sobretot venen i gaudeixen de l’espectacle. Moltes gràcies a cadascuna de les persones que poseu una granet de pólvora per a que el Festival d’Enceses de Catalunya sigui tot un èxit aquest any i cada any!

Salut i foc!

 
 
 

VI festival d'enceses

Comments

comments