Crònica del Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya 2024

El passat dissabte, dia 6 de juliol de 2024 es va celebrar la quinzena edició del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida. En aquesta edició van participar La Bèstia de Parets del Vallès; el Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa; el Corb Borni de Llinars del Vallès; el Senglar de l’Espluga de Francolí; i l’Asteriò d’Amposta.

Un cop passada l’eufòria del Festival d’Enceses, ens queda el resultat d’una competició que vol incentivar les enceses d’alta qualitat en les figures de bestiari; que hi hagi la quantitat adequada de pirotècnia; amb creativitat; serietat respecte a la seguretat; seny; que es jugui amb els colors; diversitat de tipologia de pirotècnia  i inventiva. El guanyador va ser el Corb Borni de Llinars del Vallès, amb 180,2 punts; en segon lloc, el Senglar de l’Espluga de Francolí, amb 171,2 punts; en tercera posició, la Bèstia de Parets del Vallès, amb 167,8 punts; en quart lloc, l’Asteriò d’Amposta, amb 142,2 punts i finalment, el Bitxo del Torrent Mitger, amb 92,5 punts.

El Premi popular, gentilesa de la Pirotècnia Estalella i la Pirotècnia Catalana, dut a terme amb una votació popular a través d’un codi QR que la mateixa colla del Griu facilita, va ser pel Senglar de l’Espluga de Francolí.

Tant la colla del Griu, com l’organització es mostren satisfets per l’alt nivell de les enceses, que ja des del primer moment va quedar palès; també destaquen la motivació i les ganes de participar de les colles; aquests dos components van generar una quinzena edició que quedarà en la memòria col·lectiva de tots els amants de la cultura del foc i del poble d’Artesa de Lleida.

Els membres del jurat han sigut, en Pol Rivas, guanyador de l’Experiència Griu de l’edició 2023; Jordi Mullor,vicepresident de protocol de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; Mercè Ayora, vicepresidenta executiva de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; Olivia Cros, dissenyadora de vestuari de diables i portants de bestiari; i Mariona Rebull, alcaldessa d’Artesa i presidenta del jurat del Festival d’Enceses.

Encara s’està duent a terme el concurs fotogràfic a la xarxa social Instagram, obert fins al dissabte 13 de juliol de 2024, en el que el premi serà una Experiència Griu en l’edició  del Festival d’Enceses 2025. Per participar, els concursants han d’etiquetar les seves fotografies amb @griuartesadelleida i @festival_enceses_catalunya i posar el hastag #festivalenceses24. El guanyador o guanyadora es farà públic a través de les xarxes socials del Griu i del Festival d’Enceses, el pròxim 25 de juliol del 2024.

Aquesta 15a edició ha compartit protagonisme amb el 15è aniversari dels petits de la colla, els Diablons d’Artesa de Lleida. Aniversari que es va dur a terme dintre del marc de la 17a Trobada de Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida.  Els actes de la tarda, tal com marca la tradició, van girar entorn els més menuts. Començant amb el Bateig de Foc dels nous Diablons de la colla; seguint amb l’homenatge a tots els infants i joves que han passat per la colla al llarg d’aquests 15 anys, que han assegurat la continuïtat la colla i la transmissió del patrimoni festiu del poble.

Tot seguit del correfoc infantil en el qual van participar els Diables infantils de Junda; els Petits Diables i Pixapolvores d’Igualada amb el Xerric i el Bufarot; i per finalitzar, els Diablons d’Artesa de Lleida.

De fet, la tarda es va iniciar un cop ho va permetre la pluja, amb la benvinguda a les colles per part de Mariona Rebull, alcaldessa d’Artesa de Lleida i presidenta del jurat; i el Pol Rivas, experiència Griu 2023. Tot seguit hi va haver l’acompanyament d’Els Til·lers, els flabiolaires de l’escola i, la ballada de l’Asetra i l’Adiell, els gegants d’Artesa de Lleida.

Tant la colla del Griu d’Artesa de Lleida, com l’organització, ja estan treballant en l’edició del 2025 per poder fer gaudir a grans i petits del món de la Cultura Popular.

Eva Sánchez Pérez

Secretària del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida

Secretaria.festival.enceses@gmail.com

7 de juliol de 2024

📸 Fotos cedides per Pau Pascual.

Comments

comments