Avui ens hem despertat suant, fa una calor estranya, es sent olor a sofre. El calendari marca 8 de juliol de 2017. De cop el cel es torna gris, sap que aquesta nit sota seu hi haurà l’infern. És el dia del 9é Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya i de la XIIa Trobada del Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida.

Per la tarda el poble s’aixeca de la migdiada a cop de timbals i gralles, no sabent d’on venent, venent de tot arreu. Les diferents colles de diables marquen el ritme fins a la plaça, on els més petits, els diablons, faran de les seves i obriran la porta sense retorn a la més fosca nit.

Com amfitrions surten els Diablons d’Artesa de Lleida, seguits de la seva bèstia, l’Hydra, i la percussió de Kumbeva. Els acompanyen el Drac infantil de Granollers, el Drac de l’Agrupació de Bestiari de Catalunya i la colla Los Petits dels Rojos de Junda de Juneda, els quals tenim l’honor de batejar al bell mig de la plaça.

Les bèsties ballen, a ritme del Flabiolaires de l’Escola els Til·lers i el grup La Quartana. Els diables cremen pels carrers, intenten fer marxar la pluja, però la natura és la més gran bèstia.

És hora de sopar i el cel comença a plorar, ens vol apagar, no li agraden els dimonis. Ens refugiem tots junts a cobert, mengem i preparem l’estratègia per fer foc sota l’aigua. No ens rendirem, som dimonis i si convé encendrem paraigües.

Arriba l’hora marcada, les onze de la nit, el cel torna a llençar un avís. Totes les colles i bèsties ens reunim a la plaça. Aquest any participen el Drac de Sant Roc de Tarragona, Lo Grafus de Tortosa, el Drac Pepito de Sant Boi, la Gralla de Foc de Granollers, el Drac Apocaleus de Vallirana i l’amfitrió, el Griu d’Artesa de Lleida.

La música perilla, som de foc, no d’aigua. De sobte, comença a sonar la melodia dels tambors i els diables comencen a ballar per fer fora la pluja. L’aigua pot apagar el foc, però el foc també pot fer bullir l’aigua. Som partidaris de la segona opció, doncs apareix en escena Jordi Botero, interpretat per Jordi Granell, el gran director artístic del festival. Dóna la benvinguda i allibera als diables de Junda que comencen a posar llum a la plaça mullada, seguit de totes les bèsties que fan la primera encesa de concurs.

Tot seguit surt l’amfitrió, acompanya’t de l’escut del poble que el va veure néixer, Artesa de Lleida. Mira al cel i planta cara, la festa és meva i ningú la pararà. A partir d’aquell moment, els núvols retiren i el cel s’omple d’estrelles i espurnes de foc.

El grup Cronistes entra en acció i comença a animar amb les seves melodies que posen les notes a cada guspira.

El Festival és viu, i continua endavant amb cada encesa, amb cada bèstia i amb el caliu del públic.

De sobte, es veu sorprès per dues línies de foc fetes d’entorxes. Dibuixen un passadís que dóna camí a les dues bèsties amfitriones, el Griu i l’Hydra. Van guiades per una llum, és la de Sete Udina, que apareix projectat a la paret de l’església. És el nostre homenatge a un company, apassionat del món de les bèsties de foc i president de l’Associació de Bestiari de Catalunya, que ens va deixar el passat setembre. Un cop a la plaça, el cap de colla, “el Pitxi”, Josep Mª Carrera, es vesteix i entrega el Ceptrop a la colla del Griu per a que cremi en honor al Sete. També ho fan les dues bèsties artesenques que cremen juntament amb el Drac de l’Agrupació de Bestiari. És el nostre “Fins sempre Sete”, una encesa de les moltes que vindran per tu i per tots, perquè aquest món no deixarà mai de cremar, sempre quedarà una guspira que encengui la flama.

Finalment entren les altres bèsties, cremen totes juntes i un castell de focs tradicional dibuixa en la nit un record inoblidable.

Un cop el foc s’amansa el jurat entra en deliberació. En aquesta edició format per Jaume Múria, Vicepresident econòmic de l’Agrupació del Bestiari de Catalunya, Rosa Mullor, ex-vicepresidenta de l’Agrupació de Bestiari durant 20 anys, Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida , Diocesà i Comarcal, Ramon Fontova, escriptor, músic i investigador, i Pere Puiggròs, alcalde d’Artesa de Lleida, amb la col·laboració d’Eva Sánchez, secretaria del Festival d’Enceses, i de Josep Mª Carrera, coordinador del Festival.

Es proclama el guanyador escollit pel jurat, aquest any és lo Grafus de Tortosa , i segons el premi popular, surt victoriós el Drac Apocaleus de Vallirana. Moltes felicitats i moltes enceses més als dos.

Tot seguit per revifar la flama entren a escenari el grup Ebri Knight, que plena l’ambient de folk i cançons d’un dels seus àlbums que fica nom a la nit: Foc!

I com cada any només queda agrair a tota la gent que ho fa possible, des del que l’endemà del festival ja pensa en que fer l’any vinent, fins al que acaba escombrant les últimes restes de pólvora quan el sol posa color a les teulades.

No dubteu que tornarem, perquè el foc de l’ànima mai descansa.

Salut i foc!

 

Comments

comments