Dins dels actes de la Festa Major, i per vuitè any consecutiu, la Trobada de Bestiari al nostre poble, esdevé un dels actes més importants i multitudinaris de la Festa Major. Enguany aquest acte, que es va celebrar el dissabte 6 de juliol, va comptar amb els següents participants:

• VIBRÍA JOVE D’IGUALADA (Anoia)
• PÀJARA DE TERRASSA (Vallès Occidental)
• BADALOT DE L’ARBOÇ ( Baix Penedès)
• DIABLO DE LA SELVA DEL CAMP (Baix Camp)
• CUCA DE CASTELLBISBAL (Vallès Occidental)
• LA GODRA DE CALDES DE MONTBUI (Vallès Oriental)
• EL GRIU D’ARTESA DE LLEIDA, com amfitrió.

Un any més hem realitzat la tradicional Trobada de Bestiari i el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, que no és per presumir, però només el fem a la nostra població amb un gran èxit de participació de colles i públic que ens visiten de fora vila i podem afirmar, per les mostres d’agraïment i reconeixement, especialment de les colles participants, que creiem que estem fent historia, any rere any, en el Món del bestiari i el que això comporta per a la cultura tradicional catalana. És per això que donem les gràcies a tothom que ho fa possible des de l’infant més petit que participa amb la colla del Griu, fins als que desmunten l’escenari al final de la festa, a tots ells moltes gràcies.

Aquest V Festival, com tots els altres, pretenia estimular l’enginy i la imaginació, per tal de fer lluir tot el bestiari de foc, exhibint les millors i més potents enceses, que fan espurnejar d’allò més les nostres bèsties, símbols de la nostra identitat com a poble. És por això que les enceses triades volen mantenir les formes tradicionals i donar un toc de modernitat amb un nou format que el fa únic i inèdit.

La festa es va iniciar a ¼ de7 de la tarda, amb la plantada de les bèsties a la Plaça Major. A les 7 de la tarda es va donar la benvinguda a totes les colles i van actuar els Flabiolaires de l’escola “Els Til·lers” d’Artesa de Lleida, i tot seguit va tenir lloc la mostra de balls del bestiari, que és una ballada individual de lluïment.

A 2/4 de 8 de la tarda es va donar inici al correfocs infantil, pels carrers de la població, a càrrec de la colla infantil els diablons del Griu d’Artesa de Lleida, acompanyats del Grup de Percussió FESTA’M TAM i KUMBEVA.

A les 8 de la tarda, a la Plaça Major, es va fer la Tabalada conjunta de les colles participants i aquesta part es va acabar amb l’espetec de la Traca final.

A ¼ de 12 de la nit, a la Plaça Major, el grup REPUBLICA SKA va fer l’escalfament musical i a continuació es va celebrar un correfocs a càrrec dels “Diables de Junda” que van dona pas al V FESTIVAL D’ENCESES DEL BESTIARI DE FOC DE CATALUNYA.

Descripció de les enceses:

1. Primera Encesa: Les nostres bèsties estan creades per cremar entre la multitud, símbol inequívoc de la nostra identitat.
2. Segona Encesa: Es tracta de gaudir amb la musica pròpia i composada expressament per a cada bestia i tocada per la colla pròpia. Aquesta combinació de musica, ball, pirotècnia i la escenificació de tot junt la fan única.
3. Tercera Encesa: La bèstia sola en plena acció i lluïment pirotècnic, acompanyat amb musica del grup musical.

Aquest any hem tingut diverses novetats. La primera fou l’acompanyament musical que va anar a càrrec del grup “Republicà SKA” amb una brillar actuació. La segona, el Griu, coma amfitrió del festival, va donar la benvinguda als participants amb l’entrada a la Plaça Major, amb els acompanyants, enguany acompanyat pel grup “Més Que Festa”, fent la complaença del públic, mentre ballava al ritme de la cançó “Som de l’oest de Catalunya”. Tot plegat va ser tota una posada en escena de vestimenta, ritme, color i musica. Apoteòsic!!!

La tercera novetat va anar càrrec dels Flabiolaires de l’escola “Els Til·lers” i del grup “La Quartana”. En la segona intervenció de l’amfitrió, vam poder estrenar la música i ball protocol·lari que correspon aquest tipus de carcasses morfològiques, en aquest cas el nostre GRIU, música creada i composada pels músics Jordi Cebolla i Robert Vidal de recreació medieval que consta de 3 parts:

1. L’entrada a plaça de la bèstia, i que representa la crida del Griu.
2. El ball de respecte, amb l’encesa. És un ball saltat i de caire alegre.
3. La part final, com a cloenda, amb un ritme lent i cerimoniós.

Les actuacions de les bèsties participants foren molts lluïdes i va posar en difícil situació als jurat del Festival per elegir guanyador. El Jurat del Festival aquest any estava composat per:

• Sete Udina, de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya.
• Josep Borrell, Director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.
• Miquel Pujol, de Pirotecnia Catalana.
• Alfons Senyé, director del Centre Cultural La Troca de Granollers • Pere Puiggros, alcalde d’Artesa de Lleida.
• Eva Sanchez, secretaria del Jurat i de l’Agrupació del Bestiari. Sense dret a vot.

El guanyador d’aquesta edició va ser el BADALOT DE L’ARBOÇ (Baix Penedès). El festival va finalitzar amb un espectacular castell de focs.

A continuació els participants van poder gaudir de l’actuació del grup musical KAYO MALAYO que va fer disfrutar tots els assistents.

Esperem retrobar-nos l’any vinent amb noves iniciatives, per continuar fent les delícies del públic.

Gracies a tots els que ho feu possible.

 
 
 

5e Festival d'enceses

Comments

comments