10 ANYS, 10 temporades i una dècada. Centenars d’actuacions, milers de petards i molta pólvora cremada. Centenars de records, milers d’aventures i moltes experiències. Així començava l’any i així ens vàrem despertar el 2 de juliol de 2016. Dissabte de festa major i com és habitual dia de foc, de bèsties i dimonis. És el dia del 8é Festival d’Enceses del Bestiari de Foc i a més a més la celebració dels 10 anys del Griu d’Artesa de Lleida.

Els participants d’aquesta vuitena edició tant especial són:

 • Drac de foc el Tallot del Vendrell (Baix Penedès)
 • El Boc Rosegaescrots i la Bruixa Isolda de Cabrera de Mar (Maresme)
 • Lo Drac Carrincló (Segrià)
 • El Mamut Venux de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat)
 • Drac Quintifoc de Sant Quinti de Mediona (Alt Penedès)
 • El Griu d’Artesa de Lleida (Segrià) com amfitrió i acompanyat de la Hydra.

Com és habitual a la tarda, abans d’entrar a la nit infernal, les bèsties es mostren a la llum del dia i fan el ball de lluïment, amb l’actuació dels Flabiolaires de l’Escola els Til·lers i el grup La Quartana. A continuació les colles de diables petits comencen a fer de les seves pels carrers, obrint pas cap a l’infern. Aquest any, juntament amb els Diablons de la colla del Griu d’Artesa de Lleida i la Hydra, ens han acompanyat per la tarda les següents colles:

 • Colla de la Vibrieta de Tarragona
 • Colla infantil d’Alguaire amb la Figa-Foc

Tot amenitzat pel toc de percussió dels grups Fest-tam tam i Kumbeva. Així es ponia el sol, amb l’escalfor dels petards, l’olor de pólvora en l’ambient i el so dels timbals encara present en l’aire.

I ja en plena fosca nit, tocades les 11 al campanar, començava el 8è Festival d’Enceses de Catalunya, edició especial 10è aniversari del Griu!

Les llums s’apaguen, la foscor regna pels carrers i la plaça, el sofre acompanya el vent i surten els Rojos de Junda, i comença l’espectacle. Les bèsties neguitoses, és de nit, és fosc, no poden més, han de sortir i cremar, han vingut PER ENCENDRE, PER GUANYAR. Surten d’una en una en mig de la plaça, entre la multitud de gent arribada del correfoc i es presenten, ja som aquí, Artesa de Lleida és nostra. Jordi Granell, interpretant el personatge de Jordi Botero, dóna la benvinguda a tothom i presenta el festival.

És hora del Griu d’Artesa de Lleida, l’amfitrió, la bèstia majestuosa que ha de marcar territori i saludar als assistents. Entra acompanyat pels seus dimonis que porten entorxes i li mostren el camí. Crema en mig de la plaça, feliç i amb ganes, és el seu dia, avui celebra 10 anys.

Tot seguit les bèsties participants tornen a sortir d’una en una a fer la segona encesa del concurs. Llueixen entre pirotècnia i música fent el seu propi ball. Els Rojos de Junda tornen a assaltar la plaça, que no s’apagui l’infern, que segueixi el foc en tot moment mentre les bèsties preparen la última i decisiva encesa.  Surten, cremen i ballen, ballen i cremen sense parar, és l’última oportunitat i han vingut per quedar primeres. Totes les bèsties ja han cremat, han fet les tres enceses del concurs, ara és hora de que el jurat decideixi.

Però abans de tot, hi ha una sorpresa pel nostre Griu; això no pot acabar de qualsevol manera, fa 10 anys i es mereix un bon regal.

I així és, entra un regal gegant a plaça. Tothom es queda expectant i intrigat. Que serà es pregunta la gent. Un pastís? Una caixa de “polvos peta peta”? Unes claus gegants d’un local propi? Un vol gratuït pel cel de ponent?

Doncs no, res de tot això. De sobte el regal s’obra i apareix un dimoni en “tanga” que porta en els seves mans un Ceptrop carregat fins les dents per cremar la nit en honor seu. Feliços 10 anys GRIU!!!

La colla es torna boja i balla com a dimonis sota el foc. El Griu tampoc aguanta més, treu la felicitat amagada que porta entre àguila i lleó i s’encén en mig de la plaça. 10 anys cremant per centenars de carrers i places, però avui crema diferent, la pólvora fa olor a experiència i a joventut a la vegada, porta 10 anys a l’esquena però molts més per davant.

A continuació surten totes les bèsties cremant en germanor i felicitant a l’amfitrió!

Acaba el concurs amb un castell de foc tradicional que deixa estupefacte al públic del festival.

Ara si que és hora de que el jurat deliberi. Aquest any ha estat format per:

 • Sete Udina, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya
 • Anna Feliu, Directora dels Serveis Territorials de la Generalitat
 • Rita Marzoa, Embaixadora de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Consellera de la CCMA-Corporació de Mitjans Audiovisuals
 • Antoni Llevot, Referent cultural de les Terres de Ponent i Padrí del Griu
 • Alex Gorina, Crític d’art i periodista, vinculat a Catalunya Radio i TV3
 • Joan Gómez, President d’Adifolk, entitat per la difusió del folklore
 • Pere Puiggròs, Alcalde d’Artesa de Lleida
 • Eva Sànchez, Secretària del Jurat i del Festival d’Enceses

Mentrestant el grup de música Möndo Loco fa menys durs els nervis i més curta la llarga espera dels concursants.

I després d’una barreja de música i neguit ja tenim guanyador del 8é Festival d’Enceses de Catalunya, el Mamut Venux de Sant Vicent dels Horts!!!! Enhorabona campió! Que continuïs cremant ben fort durant molts i molts anys!!

També felicitar al guanyador del premi popular, que com el nom indica el guanyador és la bèstia més votada pel públic assistent. Enhorabona Drac Quintifoc de Sant Quinti de Mediona!!

I sobretot moltes gràcies a totes les bèsties participants que cada cop participen amb més ganes i amb enceses més elaborades, així com a tota la gent del públic que crea un clima i escalfor més gran que tots els petards cremats durant 10 anys.

I una festa no pot acabar sense música. Així que per celebrar-ho tot plegat el grup La Terrasseta de Preixens va omplir de ball la plaça fins a altes hores de la matinada.

Que per molts més anys puguem celebrar el festival i cremar pólvora per tota Catalunya i més enllà. Que 10 anys siguin el començament de molts i sobretot que no falti mai la SALUT I el FOC!

 

Comments

comments