El dissabte 7 de juliol, dins els actes de la Festa Major, i per setè any consecutiu, es va celebrar al nostre poble, la Trobada del Bestiari, la qual esdevé un dels actes més importants i multitudinaris de la festa. A l’edició d’enguany hi van participar:

 1. La Puput d’Alcarràs (Segrià)
 2. La Víbria del PobleNou (Barcelonès)
 3. El Drac de la Geltrú (el Garraf)
 4. El Cabrot del Vendrell (Baix Penedès)
 5. El Voraxcis d’Igualada (l’Anoia)
 6. El Ferafoc de Sant Quntí de Mediona (Alt Penedès)
 7. El Griu d’Artesa de Lleida (amfitrió)

Els actes van començar a 2/4 de 7 de la tarda, amb Inici de la plantada de les bèsties a la Plaça Major. Seguidament es va donar la benvinguda a les colles amb la presentació del grup Flabiolaires de l’Escola els Til·lers d’Artesa de Lleida i va tenir lloc la Mostra de Balls del Bestiari, amb una ballada individual de lluïment de cada una de les bèsties. Tot seguit va tenir lloc l’inici de la desfilada de la colla infantil Els Diablons del Griu d’Artesa de Lleida i de la colla convidada infantil Els Infernals de Gavà i la tabalada, que va anar a càrrec dels grups de percussió Festa’m TAM i Kumbeva.

A 2/4 8 de la tarda va tenir lloc el correfocs infantil, pels carrers de l’entorn de l’església i de la plaça de la població, a càrrec de la colla convidada els Infernals de Gavà i dels Diablons del Griu. Els actes de tarda van acabar amb una exhibició de les colles i Traca final.

Després que les colles recuperessin forces en un sopar de germanor a la zona de pícnic del recinte esportiu, en què van degustar una cassola de tros, típica de la nostra població, els actes de la trobada es van rependre a ¼ de 12 de la nit, a la Plaça Major, amb un escalfament musical a càrrec del grup Les Mamelles de la Víbria. A 2/4 de 12 de la nit, va començar e 4rt Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya. Es tracta de tres enceses que fan les bèsties dels diferents grups participants, les qual valora un jurat per tal d’atorgar els premis. El jurat, enguany, va estar format per Sete Udina de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya, Jaume Domingo, diputat del Parlament de Catalunya, Joan Baró de Rodamusic, Miquel Pujol de la Pirotècnia Catalana, Felip Gallart escriptor, Josep Mª Forné president d’òmnium Cultural de Lleida i Eva Sànchez secretària del Jurat i secretària de l’Agrupació, sense dret a vot. Tots ells són persones que pertanyen al món de la cultura i del foc.

En la primera encesa les bèsties van entrar a la plaça una rere l’altra, mentre eren anomenades pel seu nom, i van cremar entre la multitud que presenciava el correfocs.

En la segona encesa les bèsties van entrar a la plaça amb la música i ball pròpies de cada colla. La tercera encesa va consistir en el lluïment de la bèstia en solitari.

L’acte va finalitzar amb un castell de foc i la música amb el grup “Les Mamelles de la Víbria”. A continuació el jurat va efectuar la puntuació de les actuacions de les colles participants, en què es va valorar:

 1. Posta plàstica de l’encesa, Bèstia en combinació amb el foc.
 2. Ball de protocol i escenificació.
 3. Colors.
 4. Tipus de pirotècnia.
 5. Durada de l’encesa.

I a continuació es va fer el lliurament dels premis en les seves diverses categories.

Els “PREMIS GRIU” a les millors enceses la classificació fou la següent:

 • 1er premi de 1000 euros: El Drac de la Geltrú.
 • 2on premi de 800 euros: La Puput d’Alcarras.
 • 3er premi de 600 euros: El Ferafoc de Sant Quintí de Mediona

En els de PREMIS PARTICIPACIÓ concedits i patrocinats per l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya l’ordre fou el següent:

 • 4art premi de 400 euros: El Cabrot del Vendrell
 • 5è premi de 300 euros: El Voraxcis d’Igualada
 • 6è premi de 300 euros: La Víbria del Poble Nou

PREMI PIROTECNIA CATALANA per al guanyador del Festival. 400 euros amb material pirotècnic: El Drac de la Geltrú.

La festa va finalitzar a la matinada amb l’actuació del grup musical PASTORETS ROCK que va fer les delícies dels assistents.

 

Comments

comments