El passat dissabte 3 de juliol del 2010, dins dels actes de la Festa Major d’Artesa de Lleida va tenir lloc la 5ena Trobada de Bestiari Festiu de Catalunya. Aquest any podem dir, amb orgull, que és la Trobada en la que més bestiari ha participat; en total sis bèsties molt besties, el nombre necessari per a oferir una bona mostra de la diversitat actual de bestiari que hi ha; també és el nombre de bèsties adequat per poder oferir un bon espectacle en el Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya, que aquest any és la 2n edició.

Els participants foren:

1. LA DRAGA DE CUNIT amb els joves diables de Cunit (Baix Penedès)
2. LA DEESSA BOSCANA amb la Agrupació Cultural de Mancor de la Vall (Mallorca)
3. L’ÀGUILA EL CRAMABLAT DE TREMP amb els diables Lo Peirot de Tremp(Pallars Jussà)
4. EL DRAC DE VALLS amb la Fundació privada unió anelles de la flama de Valls (Alt Camp)
5. EL POLLO DEL PRAT amb la colla de diables del Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
6. EL DRAC DE GRANOLLERS amb els diables de Granollers (El Vallès Oriental)
7. EL GRIU D’ARTESA DE LLEIDA, amfitrió del Festival.

La Trobada s’inicià a les 6 de la tarda a la Plaça Major, amb molt bon ambient i una mica de calor, molt bon ambient i una mica de calor, molt de moviment plantant les bèsties, gent i vehicles per aquí i per allà, tothom fent els preparatius corresponents, tenia bones vibracions, la de les grans ocasions. Aquest any vam preparar un bar de tarda i nit, per traure’ns la sequedat de la boca, que la calor i el foc et deixa.

No hi va faltar de res, la música dels tambors sona i el Griu inicia el ball de benvinguda per a totes les colles i el mateix fan les respectives bèsties una rere l’altra amb els seus corresponents tabalers. El grup Festa’m Tam va ser l’encarregat de coordinar a la resta de percussionistes vinguts al nostre poble; després es va fer una tabalada conjunta de totes les colles. Tot seguit parlaments de benvinguda del Sr. Alcalde Ricard Pons per tothom. Cal dir que el bestiari atrau molts curiosos dels voltants del nostre poble i alguns fan força quilometres per a poder assistir a aquest reclam que pretén ser el Festival d’Enceses. Acte seguit s’inicia el correfocs infantil pels carrers del poble amb la participació dels Diables de Lleida i com no, els nostres petits diables els Diablons del Griu, que demostren les seves destreses amb l’art del foc realitzant diferents figures de manera conjunta, la festa continua amb l’actuació del jove grup de malabars Draps Bruts.

De fet aquest és el segon any que plantem les bèsties a la Plaça Major (l’autèntica Plaça Major), tot plegat és un fet reivindicatiu de l’espai, Plaça a Artesa de Lleida, en cap lloc del Món tenen la Plaça Major que la travessa una carretera local, és un fet insòlit, però no per això hem de deixar d’utilitzar-la com a tal, és un espai prou ampli per fer tot allò que ens puguem imaginar, com per exemple aquest Festival d’Enceses que atreu gent d’arreu del nostre país a participar i a admirar tot un espectacle de foc. Crec sincerament que tenim una plaça esplèndida i força àmplia per gaudir-la amb tota la seva dimensió. Cal doncs eliminar la carretera, empedrar i redissenyar tota la plaça i així obtindrem un espai únic i irrepetible, ple de molta historia pels artesencs. Qui diu que en aquest poble no tenim plaça?????

A les 12 de la nit es va iniciar el Segon Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya amb la música dels Cronistes i la participació molt especial en el paper de Dimoni Major, el conductor de tot l’espectacle, Jordi Granell de la companyia de teatre Xip Xap, també van col·laborar els “Rojos de JuNda” i el jurat del Festival, aquest any va correspondre a la Dolors Sans del taller “Dolors Sans” de Vilafranca del Penedès, al David Ventura del taller “ Ventura&Hosta” de Navata i al Ramon Aumedes del taller “Sarandaca” de Granollers, tots ells membres de l’associació “Escultors de la Festa”. També en formaven part d’aquest jurat en Sete Udina, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya i l’Eva Sanchez, secretaria del Jurat i de l’Agrupació.

Aspectes a valorar segons els membres del jurat:

1. Posta plàstica de l’encesa, bèstia en combinació amb el foc.
2. Ball de protocol i escenificació.
3. Colors.
4. Tipus de pirotècnia
5. Durada de l’encesa
“PREMIS GRIU” a les millors enceses:

1º Premi de 1000€
2º Premi de 800€
3º Premi 600€

“PREMIS PARTICIPACIÓ” concedits i patrocinats per l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya:

4º Premi de 400€
5º Premi de 300€
6º Premi de 300€
Aquest Festival ha estat tota una renovada experiència en el domini del foc amb combinació amb la musica en directe. La principal novetat d’aquest any en el Festival a sigut en la tercera encesa del concurs amb la incorporació del ball de protocol, les bèsties que disposaven de música pròpia podien utilitzar-la per guanyar punts. Em realitzat aquesta incorporació amb la finalitat de mantenir el fet tradicional arrelat a la nostra cultura i combinar-la amb la modernitat de l’espectacle de música amplificada.

La colla del Griu, aquest any ha estrenat un “Ceptrop”, estri de foc típic de les colles de diables, el qui porta això és el Senyor de la Bèstia (el dimoni més dimoni), és la insígnia dels Diablons del Griu el “Ceptrop” diabòlic, que pretén que foc i plaça siguin un.

El guanyador d’aquesta edició va ser la bèstia EL DRAC DE VALLS de la Fundació Privada Unió Anelles de la flama de Valls, amb una gran participació per part de totes les colles. Moltes gracies a tots, Salut i Festival !!

Salut i Festival

 
 
 

2n Festival d'Enceses

Comments

comments