El passat dia 4 de juliol del 2009, dins dels actes de la Festa Major, va tenir lloc la 4ª trobada de bestiari a Artesa de Lleida, amb els següents participants:

• Lo Carranco Bilando, de Cervera.
• La Cabra de Reus.
• El Drac de Montblanc.
• El Drac Aimeric, de Ribera d’Ondara.
• El Griu d’Artesa de Lleida, com amfitrió.

Com ja va essent habitual a la nostra població, aquesta mena de trobades, són una mostra de diversitat del bestiari català, on podem gaudir i admirar les formes complexes i els colors indefinits. Dintres d’aquesta trobada i durant la tarda, va tenir lloc el bateig de foc dels Diablons del Griu, que així es consoliden com a colla infantil.

El bateig va tenir com a mestre de cerimònies al Sr. Alcalde, Ricard Pons, que va donar pas a un correfoc pel carrer de la Vileta acompanyats del grup infantil de Cervera i els de Montblanc, que van fer de padrins de bateig, l’encesa d’una traca amb caramels va posar punt i final a una tarda força calorosa. A la plaça va pujar la temperatura 5º més que a la resta del poble.

Els actes de la trobada van continuar a la nit amb una novetat inèdita en el món del bestiari. Artesa de Lleida organitzava, el 1er FESTIVAL D’ENCESES DEL BESTIARI DE CATALUNYA.

Aquest 1er Festival, pretén estimular la imaginació i l’enginy, per tal de fer lluir el bestiari de foc, exhibint les millors i més potents enceses, que facin espurnejar d’allò més les nostres bèsties, un dels símbols de la nostra identitat com a poble.

Per fer-ho possible és va comptar amb la posada en escena del grup de música “Els Cronistes” i el seu cantant va fer de “speaker” del festival el qual va fer les presentacions del jurat compost per:

• Sr. Seté Udina, President de l’Agrupació del Bestiari.
• Sr. Pep Enric Martí, President de la Federació de Diables.
• Sr. Jaume Bernaus, representant de la Pirotecnia Igual.
• Jaume Belló, director de teatre.
• Ricard Pons, alcalde d’Artesa de Lleida.

L’exhibició d’enceses es va iniciar amb la musica dels cronistes i la presentació de l’amfitrió del festival EL GRIU. De COP !! com si s’hagués desendollat un aparell elèctric, es va fer el silenci, en Pere Botero explica el lamentable accident mortal d’aquella mateixa setmana d’un membre dels diables de Juneda, se’l coneixia pel Beltri petit, principal impulsor dels diables, tots ells havien de participar en el festival, amb les seves creacions de foc, passat el minut de silenci, es va reprendre la musica i continua amb una espectacular encesa del Griu, com a benvinguda a tots els participants del concurs. Cal dir, que els participants havien de fer tres enceses de lluïment i puntuades pel jurat; les valoracions del jurat en cada encesa eren les següents:

Aspectes a valorar segons els membres del jurat:

1. Posta plàstica de l’encesa, Bèstia en combinació amb el foc.
2. Ball de protocol i escenificació.
3. Colors.
4. Tipus de pirotècnia.
5. Durada de l’encesa.

El jurat estava supervisat per la secretaria de l’Agrupació del Bestiari de Catalunya, la qual era del tot imparcial i sense dret a vot. Els Premis Griu eren:

1. 1000€
2. 800€
3. 600€

El guanyador del 1er Festival, segons el jurat, fou el Drac de Montblanc, el 2n classificat la Cabra de Reus i el 3r a compartir entre el Carranco Bilandó i el Drac Aimeric. Cal dir que tots els participants van cremar amb la màxima esplendor, fent gaudir al públic com mai. Remarcar l’espectacle ofert per la Cabra de Reus, que en l’opinió del públic va ser la més divertida i dinàmica en les seves enceses.

Salut i força Festivals

 
 
 

1r Festival d'Enceses

Comments

comments