Comença el dia igual que acaba la nit, amb una calor infernal. Els termòmetres dalt de tot, les ganes de cremar també.

6 de juliol de 2019 i com cada any arriba la Trobada de Bestiari, complint 14 anys, i el Festival d’Enceses que celebra la seva 11é edició.

A partir de les 6 planten les bèsties vingudes d’arreu.  La Tortuga d’Ontinyent, el Drac Juvenil dels Monjos, El Griu de Tarragona, El Guardià de les Corts, El Llitrus de l’espetegafoc de Sitges, l’Enxuscat de Molins de Rei i com amfitrions Hydra i Griu d’Artesa de Lleida. Malauradament, el Pegàs de l’Hospitalet de Llobregat, no ens va poder acompanyar a causa d’un imprevist logístic.

En aquesta edició cremant fort ja des d’un bon inici. Tarda carregada de petits dimonis entremaliats en motiu dels 10 anys de la colla del Diablons del Griu.

Entren primer a plaça els diablons del Griu sota un cel de guspires lluint el nou equipament, batejant els nous diables i donant el tret de sortida al conte dels orígens de la Hydra.

El poble viatja segles endarrere a l’època on les gallines tenien dents. Apareix El Griu que envoltat per l’escalfor dels diablons treu un ou per la boca. Tothom es queda bocabadat amb l’emoció a flor de pell per saber que pot aparèixer d’aquest ou.

Entre expectativa i sorpresa l’ou desapareix. El poble envoltat del foc dels Diablons del Griu i de les colles de diables infantils de Cervera, Juneda i dels Monjos, es dirigeix ràpid a explicar el succeït als representats del poble, els gegants Asetra i Adiell.

Al so de la música dels Fabliolaires de l’Escola dels Til·lers apareixen els dos gegants per veure que era tanta xerinola. Els Diablons els expliquen el succeït i Asetra i Adiell els encomanen la missió de trobar l’ou.

Els Diablons juntament amb altres diables i bèsties amigues van en busca de l’ou. Les bruixes i bruixots del poble saben alguna cosa, però entremaliats com són abans de deixar anar paraula omplen tothom d’aigua i confeti.

Seguint els consells de bruixes i bruixots els Diablons amb foc i més foc per invocar l’ou marquen el camí amb llances enceses fins la plaça de l’Església. Allí damunt un pedestal apareix l’ou custodiat per dos guardians del Griu.

La gent del poble, en forma de coral, comença a cantar d’alegria i de sobte sota una explosió de confeti l’ou s’obra i dóna la vida a una nova bèstia. El poble té un altre guardià, una bèstia de foc, la Hydra, sis caps entremaliats i una cua amb cap de Griu.

Els diablons feliços per la nova companya de la colla treuen el Certrop i tenyeixen el cel de guspires, confeti i alegria.

La Hydra recent nascuda no es pot controlar i crema en mig del poble. La genètica no falla, ha sortit del Griu i porta el foc dins del cor.

El poble per celebrar-ho organitza un sopar de germanor i prepara una festa de foc per la nit, un concurs, un festival d’Enceses.

Entrada la fosca nit les bèsties companyes del Griu, El Guardià de les Corts, El Griu de Tarragona, El Llitrus de l’espetegafoc de Sitges i l’Enxuscat de Molins de Rei, es preparen mentre els rojos de Junda van escalfant el poble i avisant a la gent que la festa és apunt de començar. Pegàs de l’Hospitalet de Llobregat, esperem que en futur proper puguis assistir a la festa!

Tres enceses cadascuna per poder-se lluir bé davant dels ulls expectatius de la gent i del jurat. Entre enceses els Diables del Griu fan una gran “Xerada”, un cercle de foc diabòlic, llança seguida de llança, tot culminat al crit de “jaleo! jaleo! eh eh”  i encesa del Certrop.

Moment emotiu el segueix amb homenatge al Joan Cassola, director del grup de percussió Kumveba i regidor de cultura i festes que ens va deixar el passat 25 de maig.

Centenars de punts color flama pinten la plaça, centenars d’espelmes marquen l’entrada del Griu fent una encesa en honor seu. El grup Kumveba apareix entonant una melodia al ritme de tambors fent viatjar la seva música fins al més enllà.

Seguidament les altres bèsties s’afegeixen i es culmina la festa amb una encesa conjunta final i ja el típic castell de focs tradicional.

Mentre el jurat decideix la bèstia guanyadora sona la música de Joan Baró & l’Ensemble Fantàstic.

Aquest any  jurat format per Pere Puiggros, alcalde d’Artesa de Lleida, Carles Puigdemont, com a president de la Generalitat de Catalunya des de l’exili, Mateu Tres Bosch, president de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Joan Bellostes, actor i rapsoda, Juanjo Ferrer Jaen, tècnic auxiliar de la Unitat Econòmico Pressupostària de la Gerència de Serveis de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, Pau Plana Parés, Expert en Cultura Popular, Robert Rosselló Senalle, Premi Instagram 2018, Josep Maria Carrera, Coordinador del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida i Eva Sàcnchez, Secretaria del Festival d’Enceses i del jurat.

En aquesta edició el guanyador per partida doble, tant del premi del jurat com del premi popular ha estat el Griu de Tarragona. Enhorabona de Griu a Griu.

Per acabar de celebrar la nit música amb Seguirem, tribut a Obrint pas.

I una edició més a les esquenes, ja fa un any que celebràvem els 10 anys del Festival d’Enceses, cada any una mica més dimonis i amb l’esperança i la il·lusió que darrera hi ha una gran colla de petits que puja amb força, els diablons del Griu, la cantera, el futur, les guspires que demà seran flames.

Salut i foc.

Error 0: This plugin does not have a valid Facebook access token. Please use your admin panel to login with Facebook.

Comments

comments