El dia 4 de juliol de 2015 es fa fer per desena vegada la Trobada de Bestiari d’Artesa de Lleida, juntament amb el 7è Festival d’Enceses de Catalunya i coincidint com cada any amb la Festa major.

Una trobada amistosa de diferents bèsties d’arreu dels Països Catalans per la tarda, que es transforma en una batalla de foc per la nit.

Aquest any hi han participat les següents bèsties:
• BOU TRADICIONAL DE VALLS (Alt Camp)
• POLL FOLL DE RIPOLLET (Vallès Occidental)
• BÈSTIA DE PARETS DEL VALLÈS (Vallès Oriental)
• GRIPAU DE LES BRUIXES DEL NORD DE SABADELL (Vallès Occidental)
• HYDRACUS DE JESÚS (Baix Ebre)
• VÍBRIA DE CASTELLÓ (La Plana Alta)
• EL GRIU D’ARTESA DE LLEIDA (Segrià), com amfitrió.

La trobada va començar a les 6 de la tarda amb la plantada de les bèsties i les salutacions amistoses de les colles participants.

A les 7 de la tarda amb la música dels Flabiolaires de l’Escola els Til·lers i el grup La Quartana les bèsties van mostrar els seus balls per adaptar-se a l’ambient de la plaça i fer una bona actuació cremant fort a la nit.

Seguidament per indicar que seria un dia de foc i festa, la colla dels Diablons del Griu d’Artesa de Lleida, van cremar pólvora durant una estona, incitant també d’aquesta manera a que la seva bèstia, la Hydra d’Artesa de Lleida, despertés per primer cop.

I així va ser, com es va realitzar el Convit de Foc al Bateig de la Hydra d’Artesa de Lleida, una bèstia infantil amb 6 caps de drac davant i un cap de Griu a la cua, fent referència al Griu d’Artesa de Lleida, el seu company de foc i padrinet de bateig.

El dia 4 de juliol de 2015 la Hydra va cremar per primer cop al mig de la plaça d’Artesa de Lleida, ja la tenim aquí!!

El bateig va anar acompanyat dels seus guardians, la colla de Diablons d’Artesa de Lleida, i d’altres bèsties infantils com en Rusti de Partes del Vallès, en Foc i Forca, dragonets bessons de les Forques De Can Deu de Sabadell, el Drac petit de Valls i els Dracs Bessons de Castelló. Tot amenitzat amb la percussió de Fes-tam tam i Kumbeva.

Un cop passada la trobada de bestiari, la festa de bateig i el sopar de convit i germanor, a les 11 de la nit, es va continuar la festa a càrrec del grup Bruixa Express per anar escalfant a la gent i l’ambient.

A dos quarts de 12 de la nit va començar el 7è Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya amb l’apagada de les llums i l’aparició i encesa en la seva primera sortida de nit de la Hydra d’Artesa de Lleida.

A continuació la colla de diables de Juneda, els Rojos de Junda, comença el correfoc que porta el foc a la plaça i esvera a les bèsties que es preparen per la primera encesa del concurs.

En la primera encesa entren les bèsties una a una i cremen entre la multitud de gent que arriba del correfoc lluint entre el caliu del públic. El director artístic Jordi Granell, interpretant a Jordi Botero, presenta el festival i les bèsties.

Després surt l’amfitrió, el Griu d’Artesa de Lleida, acompanyat del Ceptrot i de tota la colla del Griu, donen la benvinguda a les bèsties i al públic assistent, però al mateix temps s’aixeca i planta com mai demostrant qui mana en aquella plaça.

Tot seguit es realitza la segona encesa del concurs on les bèsties llueixen i ballen amb la seva pròpia música. Un cop cremades totes i mentre es preparen per la tercera encesa, surten un altre cop a plaça els Rojos de Junda i l’Angel de Foc “Asmodeu” de Sabadell, alçant i cremant les seves ales al cel.

Acte seguit les bèsties tornen a sortir una a una i fan la tercera i última encesa del concurs, on llueixen al màxim i ho cremen tot! Després es realitza per primer cop un Castell de Foc Tradicional, patrocinat per Pirotècnia Estalella, que serveix de porta de l’infern per on surten junts el Griu i la Hydra d’Artesa de Lleida, que cremen per primera vegada les dues bèsties juntes donant les gràcies a tots els assistents.

Finalment per acabar entren les altres bèsties a la plaça per cremar totes juntes i culminar la festa amb un gran castell de focs. Mentre el jurat delibera i abans de donar els premis, hi ha l’actuació del grup Bruixa Express.

Aquest any el jurat ha estat format per:
• Sete Udina, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya
• Vicens Villatoro, Director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
• Dolors Sans, Constructora de Bestiari Festiu i creadora del Griu i la Hydra
• Dolors Ciutat, Presidenta de l’Assamblea Nacional de Lleida
• Pere Puiggròs, Alcalde d’Artesa de Lleida
• Eva Sànchez, Secretària del Jurat i secretària de l’Agrupació

I aquest any la bèstia guanyadora del 7è Festival d’Enceses de Catalunya ha estat la HYDRACUS DE JESÚS!! Enhorabona!!

Una novetat d’aquest any ha estat la incorporació d’un votació popular on el públic, a través d’un codi QR en els vasos, podia puntuar del 1 al 6 les sis bèsties participants.

La guanyadora d’aquest premi també ha estat la HYDRACUS DE JESÚS! Dobles felicitacions!

I per rematar la festa hi ha el concert del grup XEIC!

Agrair a tota la gent que ajuda, col·labora i assisteix a la festa, ja que fa que aquesta idea única, que aquest festival d’enceses, pugui fer-se cada any i que en cada edició es pugui anar millorant.

Entre tots fem d’una nit d’estiu un espectacle de foc i cultura!

Moltes gràcies de nou i fins l’any vinent!

Salut i foc!

 

Comments

comments