Era 7 de juliol de 2018, es notava en l’ambient 10 anys d’acumulació de pólvora. El temps amb una calor infernal posava el seu toc a l’escènica.

Aquest any el festival complia una dècada i la troba de bestiari assolia l’edició número 13. Mica en mica anaven arribant les 14 bèsties que posarien llum a la nit. Es sentia que aquesta seria més màgica que cap altre any.

Drac de Montblanc, Drac de Valls, Drac de Llorenç del Penedès. Drac de la Geltrú, Drac Badalot de l’Arboç, Drac de Bellvei, Hydracus de Jesús, Mamut de Sant Vicenç dels Horts i Grafus de Tortosa en el paper de bèsties guanyadores.

Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaià, Dom Fumera de Pavillard de Badalona Bèsties de Foc, La Galera de Cambrils i Drac Baluk Astharot de Ca’n Aurell les concursants d’aquesta edició.

La tarda començava amb la plaça dividida en dos mons. El món del foc del passat amb l’exposició de les bèsties campiones. Un viatge en el temps a través d’una dècada de foc. I el món del foc actual, amb música dels timbals de Kumbeva i els flabiols dels Flabiolaires de l’Escola els Til·lers, correfocs dels Diablons del Griu i  Espurnetes de Foc Foll de Bellpuig i amb el ball de l’Hydra i les bèsties participants. Benvingudes colles a l’infern d’Artesa de Lleida!

L’inici de la nit al crit de Jordi Botero i marcat per una “Xera”, un ball de diables amb marca de Ponent. Un diable darrere l’altre, tots coordinats a una com si d’un únic cercle de foc es tractés i no hagués d’acabar mai, sempre foc, que la plaça no es quedi desvestida d’espurnes.

I en mig la plaça encesa ja surten les bèsties guanyadores una darrere l’altra. Fins a vuit en vaig contar. I darrere seu entren les de concurs, animades i més competitives que mai. Impressionant.

4 bèsties concursant i  9 guanyadores demostrant a les novells el perquè ho van ser. Foc i  més foc per tot arreu. Diables, bèsties i siluetes negres que observaven bocabadades. Quin espectacle! Quin ritme!

Sense deixar apagar ni un segon el festival surt el Ceptrop del Griu, tornen les bèsties de concurs, surten els Rojos de Junda, les guanyadores altre cop i  l’escalfor del foc i l’olor a pólvora no para mai. Xera, XERA!

Entremig les espurnes i els colors hi ressaltava un groc reivindicatiu en homenatge als presos polítics, exiliats i al 1-O.

Barreja d’emocions, calors, espurnes, olors a sofre i humitat de pluja que culminen amb l’encesa de l’amfitrió Griu i un castell de focs tradicional en honor a Sete Udina.

Feina dura els tocava als jurats, cada cop les bèsties ho posen més difícil i cada any el festival es supera. Amfitrió Pere Puiggros, president Lluis Puig i Godia, membres Antoni Herrera, Mª José Invernón, Margarida Troguet, Ramon Saumell, Jordi Pesarrodona, Jaume Múria i Anna Turull ànims per escollir el guanyador.

Esperant els resultats sonen els Cronistes, que tant fan ballar bèsties com humans. I a l’aguait està el grup Roba Estesa impacient pel resultat i per culminar la festa amb la seva música.

Arriben per fi els veredictes i els guanyadors del 10é Festival d’Enceses són el Drac de Santa Margarida com a guanyador absolut i el Drac Baluk en el premi popular. Enhorabona campions!

Un festival més a la butxaca. 10 anys fent el nostre petit infern per un dia. Un infern on hi cap tothom que vingui amb respecte i ganes de foc, festa i de fer el “bèstia”. Us esperem al 11è Festival companys de foc! Per molts més anys.

Salut i foc!

 

Comments

comments