Com ja és habitual, el Griu i els seus acompanyants surten d’Artesa per ensenyar el nostre Griu, patrimoni cultural i retrobar-se amb altres colles de diferents poblacions d’arreu de Catalunya.

1. El 7 de juny, a Sant Cugat Sesgarrigues. Alt Penedès.
2. El 23 de juny, a Artesa,amb la colla infantil i el Griu, participen a fer més lluïda la revetlla de Sant Joan.
3. El 28 de juny, revetlla de Sant Pere a la població de Tortosa concretament a Jesús EMD(entitat municipal descentralitzada) de 4.162 habitants.
4. El 5 de juliol, la 9ª Trobada del bestiari d’Artesa i el 6é Festival d’Enceses de Catalunya, aquest any la Trobada i el Festival i tots els seus actes estaven inscrits, al actes commemoratius del Tricentenari (1714-2014).
5. El 25 de juny ,a Alcarràs, actes de Sant Jaume.
6. El 26 de juny, com cada any la colla dels petits participen a la processó del fanalets de Sant Jaume d’Artesa.
7. El 31 d’agost, festivitat de Sant Ramón ,acompanyat l’Adiell i l’Asetra, els nostres gegants, a la cercavila.
8. El 13 de setembre, tota la colla, a Montoliu, al seu ja tradicional correllengua.
9. El 27 de setembre, correfoc a la població de Vandellòs, tota la colla, grans, petits i pares.
10. El 18 d’octubre, vam participar en el correllengua d’Artesa.
11. El 26 d’octubre, a la I Mostra de Bestiari de Catalunya a Ripollet,juntament amb 25 colles més.

En últim lloc, però no menys important, el 29 de novembre, vam assistir al primer Festivitas Bestiarium. Aquest acte és la Nit del Bestiari Festiu Europeu (els Gaudí del cinema català),on es volen premiar els projectes innovadors i originals, solidaris, estratègics o que vetllin per la conservació de tradicions. El lloc escollit és la capital cultural que correspongui, aquest any era Barcelona, els actes és van desenvolupar al centre Cultural del Born. En aquest context, es convoquen els reconeixements BEST, els quals pretenen premiar les bones pràctiques de les entitats associades, a l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular. L’Associació el Griu va estar seleccionada, entre altres, pel nostre projecte del Festival d’Enceses en la modalitat de Projecte innovador i original, on un jurat van escollir tres finalistes, i d’aquest tres finalistes, es realitzava una votació popular mitjançant les xarxes socials, de la qual vam quedar en segon lloc. Els primers van ser els nostres amics de Caldes de Montbui, amb “Escaldarium” una combinació de foc , música i aigua , tot un espectacle. De ben segur que en altres edicions del Festivitas Bestiarium tindrem el reconeixement del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, que poc a poc anem fent conèixer en tot el país.

FESTIVAL d’ENCESES d’ARTESA DE LLEIDA.

Desprès del restabliment de la democràcia, vam poder gaudir de la recuperació de les nostres tradicions del foc, amb un nou element sorgit a Reus i que van ficar el nom, que tots avui coneixem com a Correfoc i que el van popularitzar a Barcelona.

El Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida sorgeix de la necessitat d’evolucionar en el món del foc i aportar quelcom mes al nostre bestiari i als correfoc. Aquestes carcasses zoomòrfiques singulars i representatives dels Països Catalans, són figures artístiques amb la necessitat de foc e il·luminació singulars i espectaculars. Aquest conjunt de fets fan que facin que cada encesa sigui única i és per això que el nostre Festival tingui la frescor d’un dia d’estiu, que passa com un glop alliberador, que pretén estimular la imaginació i que cada encesa de les nostres bèsties, sigui una festa en si mateixa i que representi el final del principi i així poder gaudir-lo en cada Plaça i carrer del nostre territori, és per això que em creat aquest Festival, amb generositat i rigor, i que tothom sàpiga que a l’Oest de Catalunya també sabem fer les coses bé.

SALUT i FOC.

Josep MªCarrera

Comments

comments