Dissabte 25 d’agost, dins dels actes de la Festa Major d’Alpicat, vam tenir la sort de ser convidats a la primera edició del Besticat 2018, una trobada de bèsties amb concurs i acompanyat d’un gran correfoc.

Dóna bo veure com van apareixen concursos de bèsties semblants al Festival d’Enceses celebrat a Artesa de Lleida que obliguen a crear enceses més espectaculars i promocionar la cultura catalana. És un plaer servir d’exemple, senyal que fas les coses bé i el Festival d’Enceses agrada.

La jornada oferia activitats durant tot el dia. Ja des de bon matí amb la plantada de bèsties i el correfoc infantil, acabant amb un dinar de germanor amb cassola de tros.

Per la tarda, mentre les colles de diables i les bèsties ens preparàvem per lluir a la nit, hi va haver diferents activitats per passar l’estona.

Un cop les enceses preparades i les llances a punt agafem forces amb un entrepà de pernil salat. Toquen les deu i mitja i la foscor conquereix Alpicat. Els diables de les colles d’Alguaire, d’Agramunt, de Balaguer, de Mollerussa i d’Artesa de Lleida agafem una llança i la carreguem. Tots units, siguem de la colla que siguem, comencem a cremar els carrers del poble amb un gran correfoc de germanor.

Espectacular viure des de dins i veure a més de 40 diables de diferents llocs com si d’una colla es tractes. Un darrere l’altre esperant el seu torn per fer el que ens agrada, el dimoni!

Un cop Alpicat encès, en arribar al lloc del concurs els diables tornem a fer de les nostres amb una gran encesa conjunta i passejant-nos amb bicicletes, cotxes i motos carregades de pólvora fins les dents.

I tot seguit comença el concurs amb les bèsties FigaFoc dels Diables d’Alguiare, el Drac Agremont dels diables d’Agramunt, l’Estramoni de la colla Feréstegues de Balaguer, la Mula Guita Yipeta i el drac Guspira dels diables Artística Revolució de Foc de Mollerussa i com no el Griu d’Artesa de Lleida. Concurs de tres enceses, dos de lluïment i una tercera de conjunta.

Impacients observant com ballaven les bèsties i quines enceses feien, però sobretot nerviosos en veure el Griu i que tot funcionés com estava planificat, cada petard i cada color encès en el seu moment.

Finalment tot surt com estava planejat i les enceses surten bé. Malauradament no podem quedar primers i celebrem però el segon lloc en el primer Besticat.

Enhorabona al Drac Agremont dels diables d’Agramunt per la victòria!

Nosaltres seguim sumant experiències, enceses i ganes per continuar fent el nostre Festival d’Enceses i que cada cop puguem veure’n més arreu del territori català.

Salut, foc i cultura popular.

 

Comments

comments